Spijkervoetbalveld
Ik kwam het spijkervoetbal zo’n 20 jaar geleden tegen op een sportief evenement waar een groep Brazilianen spelletjes uit de favela lieten zien. Ik vond het destijds een leuk bedacht idee, maar des te grappiger was het toen ik datzelfde spelletje jaren later in de favela terugzag waar ik werkte. Ik besloot het na te maken en sindsdien te gebruiken om contacten in de wijk te leggen en zo ook iets aardigs voor de kinderen achter te laten. Een leuk veldje om op te spelen en de kennis om zelf ook zulke veldjes te maken.
Benodigdheden
- Een plankje van 300 bij 415 mm. (het liefst 15mm dik).
- 2 plankjes van 35mm bij 445 mm. (het handigst om hetzelfde stuk hout als het eerste plankje te gebruiken van 15 mm dikte)
- 4 plankjes van 35 bij 90 mm (zelfde stuk hout als de rest met 15 mm dikte)
- Een hamer
- Een heleboel spijkers ( dikte naar eigen inzicht)
- Verf om het veldje de juiste kleur te geven.
- Schuurpapier om de kanten aan te laten sluiten.
- Een muntje
- Een A3-vel met puntjes om de spijkers op de juiste plek te plaatsen. (300 – 415 mm)
Hoe maak je je eigen spijkervoetbal
Stap 1: Leg de houten onderdelen uit op de grond of op de tafel.
Stap 2: Teken op het grote bord in een andere kleur de lijnen die je normaal gesproken ook op een voetbalveld ziet (bijv. middellijn en het doelgebied).
Stap 3: Pak een geruit A3 vel erbij, (dit kunnen ook 2 A4tjes bij elkaar zijn), begin linksboven in de hoek. 2 hokjes los van de zijkant en 3 hokjes vanaf de bovenkant. Teken vervolgens een rij met puntjes, per 4 hokjes een punt. Als je het laatste puntje hebt ingevuld van de eerste rij ga je 2 hokjes opzij en 4 hokjes naar beneden om een nieuwe rij te beginnen. Hier maak je op dezelfde manier weer een rij per 4 blokjes. Nu van rechts naar links. Aan het einde van de rij ga je weer 2 hokjes opzij en 4 naar beneden om het eerste punt van de nieuwe rij te zetten. Enzovoorts tot je het vel vol hebt staan met punten.
Stap 4: Leg het A3-vel op het hoofdbord en plak het eventueel vast met plakband zodat het vel niet verschuift en strak op het hoofdbord ligt.
Stap 5: Sla nu een spijkertje in elk puntje dat je getekend hebt. Zorg dat hij goed vaststaat, maar sla hem ook niet te diep. Dit kan dan namelijk door de onderkant van je veldje heengaan.
Stap 6: Als je alle spijkertje erin geslagen hebt kan je het veld netjes maken door ze allemaal ongeveer even diep in het bord te hebben staan. Dit noemen ze ook wel bijspijkeren. Je kan nu voorzichtig het papier van het bord losscheuren.
Stap 7: Om de zijkanten te bevestigen sla je op meerdere plekken spijkertjes aan de de achter- en zijkanten. Begin eerst met de zijkant van de boarding om daarna de boarding achter het doel vast te zetten.
Stap 8: Om het af te maken kan je met een likje verf de boarding een mooi kleurtje geven.
Je veldje is nu klaar om op te spelen!
· Spelregels
- Je speelt in ieder geval met een muntje van 10 cent, of een ander muntje van ongeveer dezelfde grootte.
- Je mag om de beurt een keer met je vinger de bal (het muntje) wegschieten.
- Als de bal uit het veld schiet dan mag de andere speler het spel door laten gaan vanaf het midden van het veld.
- Je bepaalt zelf hoelang een potje duurt en bij hoeveel punten je gewonnen hebt. Als er meerdere spelers zijn is het natuurlijk het beste om niet te lange wedstrijden te spelen zodat er snel door gewisseld kan worden.
· Je eigen toernooi organiseren
Je kan ook je eigen toernooi organiseren met een of meerdere spijkervoetbalborden. Hier bepaal je met elkaar welk soort toernooi je wilt spelen en eventueel eigen regels. Als je niet zo goed weet hoe je een toernooi moet organiseren kan je altijd je gymdocent vragen. Die vinden het zeker leuk om je hierbij te helpen.